Bilstein

Bilstein ligt in het zuidelijke deel van  Sauerland en maakt deel uit van de stad Lennestadt in de gemeente (Kreis) Olpe in de provincie Noordrijn-Westfalen (NRW). Bilstein is met name bekend door de ´´Burcht Bilstein´´ welke gebouwd werd in 1202 tot 1225 door Dietrich II. von Gevore. Deze woonde eerst in de bij Grevenburg gelegen Peperburg maar gaf deze burcht op voor zijn nieuwe Burcht in Bilstein. Na zijn intrek in de nieuwe burcht noemde hijzelf zich dan ook passen Dietrich de eerste van Bilstein. Na deze Dietrich de eerste van Bilstein diende de burcht als woonoord van de zogenaamde Heren van Bilstein. De naam Bilstein betekent letterlijk: torenhoge of uitstekende rots. De naar 3 kanten stijl afvallende rots waarop de burgt gebouwd is verklaart deze naam en mede hierdoor was de burcht goed te verdedigen daar de vijand alleen kon aanvallen over de bergzijde. In deze prachtige burcht is sinds 1927 een jeugdherberg gevestigd. Door Bilstein en direct langs Hotel Bilstein loopt de rivier „Veischede“ welke uitmondt in de „Lenne“. Van 1904 tot 1916 liep door Bilstein de zogenaamde „Veischedetalbahn“ , een bovenleidings-busdienst met aansluiting aan het spoornetwerk welke het Ruhrgebied verbond met het Siegerland. Bilstein, met zijn vele karakteristieke vakwerkhuizen heeft ongeveer 1600 inwoners en biedt vele mogelijkheden voor tourisme. Het nabijgelegen skigebied Hohe Bracht maar ook de vele wandelwegen en gunstige ligging ten opzichte van de Biggesee.

Skigebied Hohe Bracht

Veel mensen denken bij het Sauerland en wintersport direct aan de bekende wintersport-plaatsen Winterberg en Willingen. Maar er zijn ook veel kleinere en minstens zo gezellige en leuke ski-gebieden in het Sauerland. Het skigebeid Hohe Bracht bevindt zich in Lennestadt direct boven Bilstein en Altenhundem en ligt op een hoogte van 600 meter. In deze prachtige en bosrijke omgevingvindt u prachtige loipes (langlauf) en een alpine-skigebied. En dit slechts op enkele kilometers afstand van Hotel Bilstein!

Het Skigebied Hohe Bracht biedt u o.a:

Arnoldi-Loipe (langlauf)
Start en parkeren direkt aan de bekende uitkijktoren Hohe Bracht. Deze loipe heeft een blauwe markering en ligt op een hoogte van 580 meter. Deze loipe heeft een lengte van 2,3 kilometer en is vanwege de geringe hoogteverschillen ook uitermate geschikt voor beginnende langlaufers.

Hohe Bracht Loipe (Langlauf)
Start en parkeren direkt aan de bekende uitkijktoren Hohe Bracht. Deze loipe heeft een rode markering en ligt op een hoogte van 580 meter. Deze loipe heeft een lengte van 7,0 kilometer en biedt een hoogteverschil van 90 meter. Deze loipe is uit te breiden met de zogenaamde „Kreggenbergschleife“ met een lengte van 2,7 kilometer. De route verloopt dan om de Kreggenberg en biedt tevens een hoogteverschil van 90 meter. De langlauf-routes naar Lennestadt-Bilstein en Olpe-Fahlenscheid zijn ook via deze route bereikbaar. Naast de loipen worden hier altijd wandelwegen gespoord, u kunt dus ook prachtig wandelen in het langlauf-gebied. Blijft u hierbij wel op de wandelweg en betreedt u niet de loipe a.u.b.

Skigebied/Piste
Het skigebied bevindt zich aan de „Nordhang Hohe Bracht“ direct onder de uitkijktoren op een hoogte van 510-615 meter. Vanwege het feit dat deze piste (met een lengte van maar liefst 600 meter) zich midden in een natuurgebied bevindt zult u hier geen storende liftmasten vinden. Het gehele liftsysteem wordt na het skiseizoen kompleet verwijderd om de natuur zo min mogelijk te storen. De piste is voorzien van een zogenaamde „Flutlichtanlage“ waarmee de piste ook ’s avonds verlicht kan worden.